Pazar, Ocak 14, 2007

ELMA ŞEKERİ




Çocukluğumdan kalma hatıraların başında geliyor elma şekeri. Okuduğum ilkokul (Namık Kemal İlkokulu) ile evim arasında öncelikle büyük bir cadde vardı bu caddeye geçmeden önce okulumuzun önünde küçük bir büfe vardı; bu büfe şehrin başka bir tarafına taşındı ve sonralarda da kapandı. Okulumun yanıbaşındaki bu büfedeki iplere dizilmiş aluçları boynuma asar ipten sıyırarak yerdim eve gidene kadar; onların tadı hala damağımda. Büfede bulunan pamuk şekerleri de vazgeçilmezlerimdi benim pembe pembe pamuk şekerini yemeyi bitirdiğimde ağzımın kenarın yapış yapış olmuş olurdu şekerden. Bu büfeden yaptığım alışverişlerin bir diğeri de kese kağıdı içerisinde aldığım kaynana şekeri ve iğde idi. Büfede her zaman bulunmayan ama büfede olduğu ve o an cebimde yeterli para olduğu zaman aldığım bir şeker de elma şekeri idi. Dün akşam üzeri lise arkdaşımla yemek yedikten sonra görüverdik elma şekerini bir pastanenin vitrininde; birer tane aldık , bir banka oturup uzun dakikalarda yedik elma şekerimizi çocukluğumuzu yad ederek. Bugün de bu güzel şekerin tarifini buldum ve buradan paylaşmak istedim. Çocukluğuma dair diğer tatların tariflerini de bulduğumda paylaşmak isterim. Zamanı en tatlı haliyle paylaşmak dileğiyle...


ELMA ŞEKERİ TARİFİ:
MALZEMELER:
2,5 Su bardağı toz şeker
4-5 Adet yıkayıp kurulanmış elma ( Elmaların saplarını koparın )
1 Su bardağı su
Bıçak ucuyla çok azıcık kırmızı gıda boyası
Elmaları tutturmak için renkli çubuklar
*Gıda boyalarını aktarlardan rahatlıkla bulabilirsiniz!
HAZIRLANIŞI:
Şeker, su ve gıda boyasını bir tencerede iyice koyulaşıncaya kadar kaynatın. Elmaların sap kısımlarına çubuklardan birer adet tutturup koyulaşan şekere batırın ve yağlı kağıda dizip buzdolabında 10 dakika bekletip afiyetle servis yapın.
*Çocukları olanlar yada benim gibi çocuk olanlar bu tarif tam size göre:)

AFİYET OLSUN...

Hiç yorum yok: